Life,  Uncategorized

Sömnen

Detta inlägg började jag skriva på för några veckor sedan och har redan börjat undersöka min sömn och dygnsrytmn, vad som påverkar och vad inte.

Nämde att jag får lite sämre sömn, så överlag tittar jag närmare på min egen insomningsfas men kommer jag läsa mig in på hela “biokemin” inom sömnen och vad det egentligen innebär. (Vilket ju är en djungel av information som är helt underbart inspirerande för mig att läsa! Men oroa er inte, bara några små punkter tar jag med på bloggen) 

Vintertid. Mörk, kall och lång..

Vintern betyder mindre solljus vilket därav minskar produktionen av serotonin, som bidrar till att hålla oss pigga och glada (mera om detta i nästa inlägg).  När det är mörkt och kallt tenderar vi att röra oss mindre, delvis på grund av sömnbesvär, trötthet, allmän deppighet som många upplever under vintern, kanske orsaken till att hälften av befolkningen blir sjukskrivna eller flyr till södern? Nu ska jag inte vara så pessimistisk. Vintern kanske inte är lika frestande som sommaren. Men visst är vintern fin att vakna till en morgon då marken är fylld med alldeles kritvit snö, solen glimtar bakom träden och man kan nästan höra bjällrorna dingla redan 😉

Då vi rör oss mindre på vintern blir vi mera stillasittande och visas väldigt lite utomhus överhuvudtaget, här erkänner jag att jag är en av dem, (även om jag kan lika mycket älska en kall vinterdag ute på isen eller i den vita snön, det kanske inte är lika bjudande som en filt vid brasan med en kopp kaffe och bra att läsa :D).

Att vi under stora delar av året stänger in oss hemma eller på kontoret i jobbet är en av de viktiga orsakerna varför vi är trötta, de flesta upplever att tröttheten är som värst  under dagen och därav pigga under natten.

Att vara utomhus (nej, det behöver inte betyda naturen eller skogen, bara ren frisk luft räcker) några timmar om dagen påverkar vårt mående enormt, men också SÖMNEN.

När vi är utomhus, i naturligt ljus, koordineras vårt system automatiskt med solen. Vi blir pigga av solens uppgång och trötta när solen går ned. Detta märkte jag tydligt hur det påverkade mig i Singapore.Vad händer då vi inte visas oss utomhus?

Vår kropp producerar melatonin när solen går ner och slutar när solen går upp. Men när man sällan är utomhus och utsätter sig för artificiell ljus ända fram tills midnatt bidrar istället till att melatonin inte frisätts och rytmen rubbas. Vi rubbar alltså vår egen sömn och energi helt och hållet.

Jag som ni vet älskar att göra projekt, testa och pröva olika metoder för olika saker. Allt från hälsa, kost, mentala mående, fysisk prestation, tillskott, hormoner, livsstilar och även utseende. Finns så många ämnen och punkter som inte går att ens få med. Vi alla är olika så klart, men att testa vad som passar för just dig är det bästa du kan göra. Ibland kan vi påverka och ibland inte, om man kan på ens ett litet sätt som ökar ditt välmående positivt, ska man absolut göra det och det är bra att veta de olika sätten man kan som sagt, påverka och lätta vardagen.

Nu till exempel sömnen, det som är livsviktigt för oss men också sker automatiskt, tack och lov. Vi behöver mer och mindre sömn i olika perioder. Kroppen är klok. Ingen människa kan dö av för lite sömn.

Överlag sover jag bra under hela natten och då jag får sömn sover jag ändå bra, trots att jag går och kissar flera gånger under nattens gång, men det stör inte min sömn då jag återhämtar mig tillräcklig ändå och “sover” överlag 8-9h varje natt, mindre på arbetsresor eller “stressiga” dvs. mera händelserika perioder och mera veckan efter då min kropp automatiskt sover mera för att återhämtar sig tillbaka. Ljud och ljus under natten kan störa mig otroligt mycket. Hur är det med er? Tror ni man kan ärva en god nattsömn? Kan det bero på om man är en spänd, oroad person som har svårt att slappna av, vilket tyder på min pappa och han därav sover väldigt dåligt. Begåvade mamma som sover när och var som helst, har också den mest avslappnade relationen till hela livet och vardagen som man märker på långt håll fysiskt och psykiskt. Ganska intressant egentligen. Jag däremot, är något där emellan. En gammal spändis som lärt sig av sina misstag och förstått att nyckeln till det hela är att inte bry sig så mycket. Inte tänka så mycket. Bara go with the flow. Oro, stress bidrar bara med negativa saker i oss och väldigt sällan hjälper eller löser något. Att ha en positiv och uppmuntrande syn på allt tvärtom, ger oändliga möjligheter för oss.

Har ni tips till att sova bättre, eller för mig, somna snabbare? 😉

Jag har som tur hittat en bra bok av Paulo Coelho. Har ni några bra böcker eller kanske serie/film tips ni vill dela med er? Inte för det blåa ljuset av skärmen behövs öka i min vardag, haha.

Recovered from anorexia and depression, from Weak to Strong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.